Traditional Chinese Medicine

+31 61 64 73 158 info@tcmgooi.nl

TCM

Traditional Chinese Medicine

Een manier van leven.

TCM staat voor de Traditional Chinese Medicine. Als er over Chinese geneeskunde wordt gesproken, denken we in het Westen vaak meteen aan acupunctuur. Maar in wezen bestaat de traditionele Chinese geneeskunde uit kruidenleer, bewegingsleer, voedingsleer en acupunctuur. De essentie van de Chinese geneeskunde is dat men de mens in zijn totaalbeeld wil zien. Lichaam en geest moeten in harmonie zijn en pas wanneer dat het geval is, is het lichaam gezond.

Niet de ziekte, maar de zieke staat dus centraal. De kern van de behandeling is het vinden van de oorzaak van de klacht. Pas dan kan de klacht bestreden worden met een juiste kruidenformule, een afgestemd dieet volgens de Vijf Elementen-voedingsleer, een therapie zoals Guasha, Cupping en Moxa , een acupunctuurbehandeling en eventueel Tui Na massagetechnieken, Chi Kung oefentherapie en advies over leef- en werkgewoontes.

Traditionele Chinese Voedingleer

Traditionele Chinese Voedingleer (TCV) is een van de vele onderdelen en belangrijkste onderdelen binnen het TCM (Traditionele Chinese Medicijnen/Geneeskunst) systeem. Het complete systeem bestaat uit de voorzorg (anamnese) , de behandeling d.m.v. diverse therapeutische behandelingen en de nazorg (kruidenvoedsel en keukengeneeskunst).

Tegenwoordig bestaan er heel veel dieetmethodes die zogenaamd voor iedereen gelden zoals verschillende afslankpillen en theesoorten die zouden bijdragen aan gewichtsverlies, dat men de bomen door het bos niet meer ziet. De meesten diëten geven het zogenaamde jojo-effect en geven het lichaam onvoldoende energetische waarde. De nadruk bij Chinese Voedingsleer ligt niet op het verliezen van lichaamsgewicht, maar om het lichaam terug in balans te brengen en zicht vitaler en gezonder te voelen. Gewichtsverlies kan een bijkomstigheid zijn! Hieronder een mooi passage uit een mooi boek over eten en drinken:”We verlaten ons op voedsel en drank om in leven te blijven. Maar als we niet weten dat de aard van de stoffen die we binnen krijgen soms volkomen met elkaar in strijd is en dat we ze desondanks zonder enig onderscheid te maken gelijktijdig consumeren, is het wel in te denken dat onze vitale organen hun harmonie kunnen verliezen en dat dat rampzalige gevolgen kan hebben. Daarom moeten degenen die een gezond leven willen leiden, zorgvuldig vermijden zichzelf deze schade te berokkenen!” In het westen zijn wij gewend voedingsmiddelen aan de hand van hun vitaminen, mineralengehalte en op smaak in te delen. Nergens in het westen worden voedingsmiddelen in hun betekenis van levensmiddelen, dus als middelen om te leven, naar waarde geschat. Het lijkt wel of onze voeding rechtsreeks uit een scheikundelaboratorium zou kunnen komen waar alles exact volgens behoeftes is afgestemd. Veel van onze voeding is vaak geraffineerd en er zijn veel geur-, kleur- en houdbaarheidsstoffen aan toegevoegd. Allergische reacties op voeding en intolerantie op voedingsstoffen komt steeds vaker voor.

Er wordt heel veel geschreven en verteld over gezonde voeding en vaak is de informatie tegenstrijdig, te veel en te uitgebreid! Met de hulp van de Traditionele Chinese Voedingsleer kan ik u helpen om een beter inzicht te krijgen om te weten welke voeding beter voor u is. Er wordt naar gekeken of u lichaam de voedingsstoffen uit eten goed opneemten verwerkt en er worden relaties gelegd tussen kleur, vorm en smaak, maar ook tussen tijdstip, klimaat en seizoen, en natuurlijk de verwarmende en koelende werking van voedingsstoffen! Samen kunnen we heel veel bereiken maar het meest werk moet u zelf doen! Aan de hand van een anamnesegesprek gaan we bespreken wat het beste voedings- en bewegingsschema voor u is en de therapieën die we kunnen gebruiken om u te ondersteunen/helpen bij het behalen van een optimaal resultaat! Het anamnese gesprek kan 40 tot 60 minuten duren en in een vervolg gesprek gaat er de behandelingsplan samen met u doorgenomen worden.

Voor deze 2 gesprekken hoef u eenmalig 50 euro te betalen. Voor verdere vragen en informatie kunt u gerust contact met Love Youself – Beauty & TCM therapie praktijk opnemen!